torsdag 10. februar 2011

Koke kraft - ikke akkurat suppe på en spiker!

Vi ville vente med Det store kjøttprosjektet til etter jul - jula er for grisen på en måte. Men da plutselig gradestokken steg fra minus 14 til pluss 2, og vi hadde brukt putekassen som fryser for kjøttbeina, da begynte det å haste litt. Så på lørdag var det frem med lånt kjele fra naboen, og mange timer med kraftkoking lå foran oss. Jeg har bare kokt fiske- og rekekraft før, så nå ble kokebøker dratt frem og skummet gjennom. Alle har selvsagt sin vri, og vi hadde ikke alt mulig i kjøleskapet heller, så vi lagde vår egen variant utfra det som fantes. Og da ble det slik:

ca 4 kg kjøttbein
3 store løk
1 rød løk
1 sjalottløk
5-6 fedd hvitløk
4 stenger selleri
5 store gulrøtter
3-4 laurbærblader
2 ts hel pepper
5 ts salt
vann, så mye at det dekker alt i kjelen.


Først legges alt kjøttet på en stekeplate (på bakepapir) og brunes i stekeovnen ca 20 minutter på 230 grader. Vi satte på varmluft for jevnere varme siden kjøttbeina var av veldig ulik størrelse.


Skjær grønnsaker i fingerstore biter.



Når kjøttet har fått en stekeskorpe, uten å bli brent, tas den ut av ovnen og legges over i en stor kjele, lagvis med alle de oppskjærte grønnsakene. Hell over det fettet som har lagt seg i stekeplaten.

Hell på vann til det dekker alt av kjøtt og grønnsaker, på med lokk og kok opp. Når det har begynt å boble skikkelig slår man varmen ned, og lar det så stå og putre forsiktig - i mange, mange timer. Vi lot det koke i ca 8, 5 timer. Hvis det blir mye skum i gryta kan man fjerne dette forsiktig med en hullsleiv, men det ble ingen skum i kjelen vår.

Etter 8, 5 timer tok jeg ut alt kjøttet og grønnsakene, og silte kraften gjennom en vanlig kjøkkensil. For finere og klarere kraft kan kjøkkenhåndkle brukes, har jeg lest! Når kraften er silt og tilbake i kjelen, skal alt kokes inn for mer konsentrert smak.







Etter ca 1, 5 time til hadde kraften kokt inn fra 6 liter til 3 liter, smakte fyldig og godt og var ferdig! Nabohundene ble kjempeglad for de avkokte beina!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar